Irene Bax

LondonElke keer stellen wij u een lid aan u voor. Zo vlak voor de voorstellingen van “De Jantjes” is dit Irene Bax.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Irene Bax, 25 jaar en woon in de metropool IJmuiden. In het dagelijks leven werk ik op BSO de Blauwe Marmot in Velserbroek, waar ik iedere dag een stuk of 50 kinderen over de vloer heb in de leeftijdscategorie van 4 t/m 12. Het is soms een hele klus om al die kinders na zo’n lange schooldag bezig te houden, maar gelukkig krijg je er ook heel veel voor terug. Het toneelspelen en zingen is bij mij op jonge leeftijd al begonnen, met mijn glansrol als Brievenbus in de kleuterklas. Ik merkte dat dat toch eigenlijk wel heel erg leuk was en al snel stond ik bij elk toneelstukje vooraan om mee te mogen spelen. Toen ik 11 was deed ik mee met de musicalclub van Buurtcentrum de Spil en zo is het balletje pas echt aan het rollen gegaan. Inmiddels heb ik al veel verschillende verenigingen aangedaan, Eigenwijs, Musicalgroep Jakob, de Ichthusmusical, De Jonge Stem, De MusicalCompany en natuurlijk Unidos, waar ik nu al voor de vijfde keer meedoe. Een leven zonder musical kan ik me eigenlijk niet meer voorstellen, om eerlijk te zijn.

Wat wilde je vroeger heel graag worden? Is er wat van terecht gekomen en zo nee, waarom niet?
Ik was echt zo’n kind dat iedere week wat anders wilde worden, helemaal afhankelijk van wat ik op dat moment weer had ontdekt. Archeoloog, zangeres, actrice, politieagent, schooljuf, maar ik geloof dat het hoogtepunt toch wel het moment was dat ik superheld wilde worden. Helaas is het me nog steeds niet gelukt om een keer de wereld te redden. Ook mijn andere jeugdambities zijn niet uitgekomen, maar gelukkig kan ik flink aanhobbyen met het zingen en acteren.

Wat is je mooiste musicalnummer en waarom juist dit nummer?
Eigenlijk heb ik meerdere favoriete nummers, maar als ik er echt één zou moeten aanwijzen dan wordt het toch “Heel alleen” uit Les Miserables. Vooral de dynamiek in dat nummer vind ik prachtig. Eerst klein, dan heel sterk, om weer heel klein af te sluiten. En daarbovenop is het een heerlijk nummer om lekker mee te blèren.

Als je een beroep mocht kiezen voor één dag, welke zou dat dan zijn en waarom?
Ik heb altijd veel interesse in grimeren en kostumering gehad en hoewel ik me verschrikkelijk vermaak met het schminken van prinsesjes op mijn werk, zou ik het eigenlijk wel heel erg leuk vinden om een dagje op de grime- of kostuumafdeling van een theatervoorstelling of filmset te werken. Dan het liefste wel bij iets wat zich in het verleden afspeelt, waardoor je mensen looks mag aanmeten die ze in het dagelijks leven niet dragen.

Welk stuk zou je ooit met Unidos willen spelen en welke rol zou je dan willen spelen?
Ik heb echt een hele lijst met stukken die ik graag met Unidos zou willen spelen, maar na Jekyll & Hyde heb ik helemaal de smaak te pakken gekregen voor stukken met een duister tintje, denk bijvoorbeeld aan “Sweeney Todd”. Maar het stuk dat ik echt het allerliefste zou willen spelen is dan toch echt “Lestat”. Ik ben een groot fan van het werk van Anne Rice, dus toen ik er achter kwam dat één van haar boeken verwerkt was tot musical, ben ik gelijk YouTube af gaan speuren naar beeldmateriaal. Wat een heerlijke muziek bleek deze show te hebben. En een paar avonden vampier spelen, wie wil dat nou niet? Mijn favoriete rol zou dan die van Gabrielle zijn, de moeder van de hoofdpersoon Lestat. Zij heeft een aantal prachtige liedjes en een hele mooie verhaallijn.

Wie mag als volgende deze vragen beantwoorden en waarom kies jij deze persoon?
Ik geef de pen graag door aan Fleur Busby. Ze is wat minder uitbundig dat het gemiddelde Unidoslid, dus ik denk dat veel mensen eigenlijk maar weinig over haar weten. Zo ben ik wel heel erg nieuwsgierig naar wat haar musicalvoorkeuren zijn. Dus, Fleur, veel succes ermee!