Patrick Koelman

Bij een nieuw spatrickeizoen hoort een nieuwe In the spotlight! Dit keer stelt een van onze hoofdrolspelers Patrick zich aan jullie voor. Je weet wel, die knappe vrouw van Hairspray.

Wie is Patrick?
Mijn naam is Patrick Koelman en ik ben 25 jaar. Samen met mijn vriendin woon ik in een prachtig huisje boven het kanaal in Beverwijk. Van jongs af aan voetbal ik bij de plaatselijke voetbalvereniging DEM. Nog steeds beoefen ik deze sport en ik speel nu in het derde elftal op zondag in een vriendenteam. Naast voetbal hou ik erg van reizen, tv kijken en natuurlijk de musicalwereld!

Wat wilde je als kind later worden?
Ik had altijd twee dromen. De eerste was het onderwijs ingaan. Ik wilde vanaf een jaar of zes al meester worden en dit is het uiteindelijk ook geworden. Het is een ontzettend mooi en dankbaar beroep. Er waait op dit moment een heleboel gezeur in het onderwijs rond, maar ik houd mij afzijdig. Ik geniet met de groep, vind mijn werk fantastisch en ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk.

Na de middelbare school heb ik wel getwijfeld of ik naar de kleinkunstacademie/toneelschool wilde gaan of toch de PABO. Het is de PABO geworden en hier heb ik geen spijt van. Het is nu juist mooi dat ik werk als leerkracht en in mijn vrije tijd geniet van het musicalleven.

Met wie zou je wel een dag willen ruilen?
Ik denk niet dat ik per se met een specifiek persoon een dag zou willen ruilen. Mijn keuze zou dan bijvoorbeeld vallen op een profvoetballer die de belangrijkste finalewedstrijd van zijn leven gaat spelen in een overweldigend stadion. De Champions League finale bijvoorbeeld. Anders een vogel of een olifant. Gewoon omdat het kan toch?

Wat is je guilty pleasure of gekke eigenschap die niemand kent?
Ik heb er eigenlijk twee. De eerste is dat ik alles schoon wil houden en alles recht wil zetten. In huis staat alles met het etiket naar voren, ligt er nooit een kruimel op het aanrecht en liggen de afstandsbedieningen recht naast elkaar van klein naar groot. Soms wel lastig als je met iemand leeft die op dit gebied normaal is…
Daarnaast ben ik een ontzettende Disneyfan en dan vooral van Frozen. Ik heb de film denk al meer dan tien keer gezien. Vorig jaar ben ik naar Disneyland Parijs geweest. Daar heb ik vier dagen rondgerend tot de blaren op mijn hielen en onder mijn voeten zaten. Elke show van Frozen heb ik gezien, zelfs meerdere keren. Alles van Disney spreekt mij aan, ook spulletjes en knuffels. Hier houd ik het bij…

Wat staat er boven aan je bucketlist?
Een ‘Meet and Greet’ met Elsa uit Frozen… Nee, oké dat gaat te ver.
Wat ik echt heel graag zou willen is een hele lange rondreis in Australië en Nieuw-Zeeland maken. Ik wil alles zien en doen daar.

Wat is je favoriete musical?
Ik zal eerlijk bekennen dat ik in mijn hele leven maar één professionele musical heb gezien en dat was Soldaat van Oranje. Dat is best heftig voor iemand die zelf op een musicalvereniging zit. In augustus ga ik naar Les Misérables in Londen. De film heb ik wel al gezien. Ik heb dus weinig vergelijkingsmateriaal. De genrecombinatie oorlog en drama is voor mij wel favoriet. Ik houd niet zo van de fleurige bloemetjesmusicals.

Welke rol zou je ooit nog een keer willen spelen?
Ik zou heel graag de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema willen spelen uit de Soldaat van Oranje. Wat een prachtige musical. Mensen zullen misschien zeggen dat het cliché is en dat het wel meevalt hoe goed het is, maar na alle waarschijnlijkheid zijn diezelfde mensen er zelf al zes keer heen geweest. Het is een fantastisch stuk. Alles klopt en voor verhalen uit de Tweede Wereldoorlog heb ik een zwak. Fascinerend en een meeslepend drama.

Wie mag als volgende deze vragen beantwoorden en waarom?
Ik geef hem graag door aan Baris Kirik. Vorig seizoen was hij mijn man, steun en toeverlaat tijdens de musical Hairspray. Een bak vol ervaring, prachtige stem, een super toneelspeler en een fijn mens. Zet hem op vriend!