Rick van Zijtveld


rickIedere keer stelt een ander lid zich voor in de rubriek In the spotlight. Dit keer beantwoordt Rick van Zijtveld – je weet wel, die danser – onze vragen.

Wie ben je en wat doe je nou zo heel de dag in het dagelijks leven?
Ik ben Rick van Zijtveld, 23 jaar oud en in het dagelijks leven ben ik leraar op een basisschool in Velsen-Noord. Helaas nog zonder vast contract en eigen klas, dus mijn week bestaat uit het draaien van vijf verschillende klassen. Ik verveel me niet. Daarnaast dans ik twee uur per week streetdance en hiphop en ben ik elke dinsdagavond natuurlijk te vinden bij Unidos.

Wat wilde je vroeger heel graag worden en is daar wat van terecht gekomen?
Wat ik later wilde worden wisselde nogal vaak. Toch zijn er twee beroepen die heel lang bleven hangen. Er is een periode geweest dat ik piloot wilde worden, het leek me een heerlijk vrij gevoel om te vliegen. Ook wilde ik (natuurlijk) musicalartiest worden. Het stomme is eigenlijk dat leraar nooit op het lijstje stond, maar kijk wat daarvan terecht is gekomen.

Wat is het mooiste musicalnummer en waarom juist dit nummer?
De opening uit Wicked; ‘No One Mourns The Wicked’ bezorgt mij elke keer kippenvel. Het hele ensemble dat full power zingt, vind ik vaak het mooiste. Daarom zijn van de meeste musicals de opening of de finale mijn favoriet. ‘No One Mourns The Wicked’ in het bijzonder omdat dat niet typisch musical is. Het is veel feller en harder. Maar ik zou er nog heel veel bij kunnen zetten uit onder andere Miss Saigon, Soldaat van Oranje, Bare etc. etc. etc.

Als je een beroep mocht kiezen voor één dag, wat zou dat zijn?
Dat zou dan nog steeds piloot of musicalartiest zijn. Piloot omdat het me heel erg mooi lijkt om ‘zelf’ te vliegen. Ik heb een aantal keer gevlogen, maar een keer dat ding zelf besturen lijkt me heel gaaf. Waarom ik musicalartiest wel eens zou willen zijn, hoef ik jullie vast niet uit te leggen. Het lijkt me ook leuk om een dag op de set van een grote film te staan als acteur. Het liefst ergens op een zonnige locatie!

Welk stuk zou je ooit met Unidos willen spelen en welke rol zou je dan willen hebben?
Er zijn er een heleboel die ik graag zou willen doen. We hebben tot nu toe ook vaak stukken gedaan die ik nog helemaal niet kende en dat vind ik ook helemaal niet erg, maar als ik uit de musicals die ik ken zou moeten kiezen, zou ik voor Wicked gaan. Het is dan wel onmogelijk, maar dat maakt even niet uit. Als ik dan óók nog een rol mag kiezen, dan ga ik natuurlijk voor Glinda… ik bedoel Fiyero.

Wat is je geheime guilty pleasure of andere opmerkelijke eigenschap die bijna niemand van je kent?
Misschien weten mensen het al, maar voor degene die het niet weten: ik kan ontzettend genieten van lui zijn en niks doen. Ik kan daar prima hele dagen mee vullen. Gelijk uit m’n werk m’n joggingsbroek aan en op de bank hangen, heerlijk! Natuurlijk onderneem ik ook graag dingen, maar zo af en toe…

Wie mag als volgende deze vragen beantwoorden?
Ik zou Wies wel eens in de spotlight willen zetten. Ik zie haar zo buiten de vereniging af en toe op cursusdagen van m’n werk en weet dus dat ze, net als vele anderen hier, leerkracht is. Verder weet ik nog erg weinig en zou ik haar graag beter willen leren kennen.